19
lip.
10

Najpoznatiji plesači

Krenimo iz hrvatske s vrlo poznatom balerinom Mijom Čorak Slavenskom

Životopis

Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. godine u Slavonskom Brodu (tada Brod na Savi), od majke Hedvige Palme – Čorak i oca Milana Čorak, uglednog ljekarnika. Mia je rođena u vrijeme kada je ruski  balet dao sve od sebe i gubio na popularnosti, te time stvorio priliku za otkrivanje novih putova. Već od svoje rane mladosti posvetila se plesu i baletu. Sa dvanaest godina nastupala je na plesnim solo večerima, dok je s trinaest bila solistica . Bila je prva hrvatska plesačica koja je nosila naslov primabalerina, kada je potpisala ugovor sa HNK za sezonu 1934/35. Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, sudjeluje na Plesnoj olimpijadi i postiže svoj najveći uspjeh do tada, osvajajući prvu nagradu. Krajem tridesetih odlazi iz Hrvatske i postiže veliku svjetsku popularnost i zavidnu karijeru. Mia Čorak Slavenska također je jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20.st.

Najbolja hrvatska balerina

Najveća hrvatska balerina svih vremena i jedna od najutjecajnijih umjetnica svoga vremena. Nastupala je na pozornicama širom svijeta, uključujući Južnu Ameriku, Afriku i Aziju , postavši primabalerina Metropolitan opere u New Yorku 1954.-55. godine.

Slavenska balet uči kod Josefine Weiss i Margarite Froman, a prvi puta nastupa na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta davne 1924.godine, kada se premijerno izvodi Baranovićev balet “Licitarsko srce”.

Daljnje usavršavanje nastavlja u Beču, da bi od 1929. u Zagrebačkom HNK-u bila angažirana kao solistkinja, ali uskoro i kao prva domaća primabalerina, jer su do tada u tom kazalištu angažirali strane plesačice. Na olimpijadi u Berlinu 1936.. godine organiziran je i plesni turnir, na kojem nastupa i Mia s plesnom točkom, koju je nazvala “Iz moje domovine”. Bilo je riječ o hrvatskom narodnom plesu, koji je izvela u originalnoj posavskoj  nošnji. Njemačka publika je ostala očarana plesom i ljepotom narodne nošnje, pa su o tom nastupu pisale mnogobrojne novine, a kritika je pisala o “doživljaju nad doživljajima”. Ukratko, zvijezda je bila rođena! Uskoro su uslijedile mnogobrojne inozemne ponude.

Nije dugo trebalo čekati njen prvi veliki međunarodni angažman. Dogodilo se to prilikom otvaranja Rockfellerovog  kazališta u Parizu, gdje Mia Čorak nastupa zajedno sa zvjezdanim Sergejom lifarom  kao partnerom u baletu “Triumf Davidiv”. Zaredali su njeni nastupi u više gradova u Europi i Africi.

Godine 1938. Slavenska odlazi u Sjedinjene države, gdje niže uspjeh za uspjehom u svjetski poznatom Metropolitanu . Plesni su joj partneri neki od najpoznatijih plesača svih vremena, uz već spomenutog Lifara, Juškević i Mjasin. I u Americi je pobudila veliki interes, gdje ponovno prima odlične kritike. Miinu plesačku veličanstvenost još je više naglašavala njena upadljiva crvena kosa i pojava kojom je zračila. Mia se okušala i na filmu Smrt labuda, koji je osvojio prvu nagradu na natjecanju umjetničkog filma u Parizu. Nakon II.svj.rata  udaje se za Kutra Neumanna, austrijskog glumca, s kojim ima jedno dijete, kćer Mariu.

U New Yorku 1960. godine otvara baletni studio, pa se sve više posvećuje pedagoškom radu, da bi 1963 i konačno napustila kazališne daske. Do početka osamdesetih predavala je na Kalifornijskom Sveučilištu, nakon čega odlazi u mirovinu. U znak spomena na ovu veliku hrvatsku umjetnicu, njezin rodni grad,Slavonski Brod, postavlja 2004. godine spomen ploču na kuću u kojoj se rodila.

Iako je ovakava ličnost proizašla iz Slavonskog broda,tamo nema nikakve baletne škole.

POLINA SEMIONOVA

Rođena je u Moskvi 1984.godine.Ruska je primabalerina i najmlađa balerina koja je tu titulu dobila.Studirala je na Bolshoi akaedmiji i tada osvojila mnoge nagrade i mnoga 1.mjesta na raznim natjecanjima.Nakon što je maturirala 2002.godine na poziv Vladimira Malakhova dolazi plesati u Berlin.Polina je plesala s raznim baletnim teatrima,pa tako i engleskim 2003.godine u baletu Labuđe jezero.Također plesala je s kalifornijskom kompanijom u Trnoružici.Polina je sa svojih 26 godina napravila nešto što neke balerine ne uspiju u cijelom životu.

SVETLANA ZAKHAROVA

Rođena je 1979.godine u  lutsku u Ukrajini.Prvo je plesala u folklornom društvu ,a kasnije je primljena u baletnu školu u Kijevu.1996-1997. debitirala je s Mariinsky-m tetrom.Danas Zakharova pleše s mnogim svjetskim kompanijama.Njena gipkost tijela može se usporediti s onom gimnastičarkom.Njena tehnika toliko je usavršena da se ljudi pitaju kako je to moguće.

DIANA VISHNEVA

Rođena je 1976.godine .Primabalerina je i plesala je u Američkim i naravno Ruskim kompanjijama.U školi Vaganova imala je najviše bodova na ljestvici koje škola pamti.Plesala je u gotovo svim baletima i ima nenadmašivu tehniku.Također plesala je i u Parizu,ali bila je gost u mnogim državama.

SYLVIE GUILLEM

Rođena je 1965.godine u Francuskoj.Najviše je plesala u Parizu i Londonu.Kao dijete trenirala je gimnastiku.S 11 godina upisala je “Paris opera ballet scholl”.Gostovala je u mnogo država i mnogo kazališta.Jedno vrijeme imala je i emisiju o plesu.Ima vrlo specifičnu tehniku i toliko predivne pokrete.

.

Agripina Vaganova

Rođena je 1951.godine.Cijeli život provela je u svom rodnom gradu St.Petersburgu,gdje je jedna od najboljih baletnih škola Vaganova academy.Kritika ju je nazivala kraljicom varijacija.Ipak Marijus Petipa nije ju stavljao u značajnije predstave,a zvanje primabalerine dobila je tek godinu dana prije završetka karijere.Nakon plesne karijere kreće s pedagodijom te stvara Vaganova metodu,koja ja se koristi danas diljem svijeta.

Oglasi

0 Responses to “Najpoznatiji plesači”  1. Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: